Sunday, May 29, 2011

Testverslag Mavic Fury

Mavic is vooral bekend van hun wielen en velgen, maar sinds kort hebben zij een kledinglijn met daarnaast een schoenenlijn. Aan ons om de Fury, het topmodel van hun schoenen te onderwerpen aan een duurtest over 12 maanden.

Mavic heeft schoenen voor mensen met smalle voeten, daarnaast is de schoen enorm stijf qua zool waardoor de kracht maximaal wordt overgedragen maar het wandelen geen lachertje is. Die hiel (Energy lock) is goed ontworpen, zorgt voor voldoende ondersteuning maar is niet te vergelijken met een schoen die ontworpen is om mee te wandelen. Maar dit is ook niet zijn doelgroep, de Fury is een schoen gemaakt voor het pure XC werk, hij is enorm licht, 337gram in maatje 41,  en gebouwd voor een maximale krachtoverbrenging. Daarnaast is deze schoen ook zeer goed geventileerd wat hem bijzonder aangenaam maakt bij hoge temperaturen.



Verder is het klemsysteem zeer doordacht, de velcro (Ergo Strap) werkt zeer goed, zorgt voor een mooie gelijkwaardige krachtverdeling en lost onder geen enkele omstandigheden. Het klemsysteem met ratelmechanisme daarentegen is niet zo super, zeer fragiele constructie, bestaat uit te veel plastiek maar doet zijn werk. Het mechanisme heb ik één keer moeten vervangen, dit is zonder problemen in garantie opgelost.

De kleur is apart, flashy geel, wat zorgt voor de nodige aandacht. Deze kleur is niet zo simpel om te poetsen, vooral zand en olie is moeilijk eraf te krijgen. Daarnaast kan je deze schoenen krijgen in een zwarte kleur, dit is achteraf gezien misschien een betere kleur.

Om kort samen te vatten; Het is effectief een pure XC schoen, stijf, enorm licht, flashy maar voor mij is hij helaas te smal, na lange ritten krijg ik last van mijn voeten.

Positief:
-          Gewicht
-          Stijfheid van de zool
-          Draagcomfort

Negatief:
-          Enkel een zomerschoen doordat de schoen enorm veel ventilatie heeft.
-          Voor mensen met smalle voeten