Wednesday, December 5, 2012

Magura TS8

 
Deze nieuwe Magura vork is verkrijgbaar in 26” of 29” met de keuze uit een veerweg van 80 of 100mm. Bij de 29 inch uitvoering is de wielmontage met een steekas van 15mm en de balhoofdmontage is tapered (conisch). De 26 inch uitvoering heeft een quick release en een standaard balhoofd montage, dit is ook de uitvoering die wij getest hebben.

 

Technische eigenschappen:

Albert SL cartridge.
Geen lockout en rebound instelling om gewicht te besparen.
Stijve 32 mm vorkbenen.
Cold forged Aluminium 6082 T6 fork crown.
9 mm safety dropouts (SDO)
Gewicht: 1,28 g.
Disc mounts: PM 6"
Maximale band breedte: 26"x 2.6"
Kan schijven tot 210mm rijden.
 





De TS8SL staat voor Super Light, een superlichte racevork met het Albert SL platform, een vooringesteld systeem waarbij je de compressie en rebound niet meer kan instellen. Hierdoor krijg je ook een gewicht besparing van al snel 50gram. Deze SL kan je verkrijgen in 80 en 100mm, de 120mm is voorbehouden voor de TS8R vork. De TS komt van Team Suspension, een verdere evolutie van die Thor vorken.

  
In het begin was ik verontwaardigd dat er geen rebound en compressie of lockout instelbaar is, maar dit heb ik tijdens het rijden dan ook geen moment gemist. De SL cartrigde is een soort van Terra Logic, hij is vrij stroef en bij grote schokken komt hij los en filtert hij mooi lineair de oneffenheden weg. De rebound is vrij snel maar het is dan ook een Race ingesteld platform. De compressie is heel lineair, voelt heel soepel aan en ook de rebound is perfect afgesteld om de ideale wedstrijd vork te benaderen.

 

Stijf: De dubbele boog en de 32mm vorkbenen dragen bij aan de stijfheid. Tijdens het rijden en remmen voelde ik hem nooit plooien of buigen, waar een Sid wel last van heeft. Indrukwekkend !

 

Licht: De vork komt op onze weegschaal aan 1.257gram, een absoluut record voor de hedendaagse 32mm vorken. Let wel op, wij hadden een prototype ter beschikking met een geanodiseerd T stuk, bij de productiemodellen is dit ook wit gelakt.

 

 



 

Binnenkort komen deze vorken ook uit in de TS6 serie, hierbij is het binnenwerk niet meer van aluminium maar zijn er stalen onderdelen in terug te vinden.

 

Positief:

-         Enorm stijf

-         Gewicht is absolute top

-         Zeer knap design

-         Magura heeft een eigen service afdeling

 

Negatief:

-         Heeft nog niet de reputatie van een topvork

-         750€ blijft een groot bedrag voor een after sales vork

 
Besluit: De laatste jaren is de kostprijs van de high-end vorken flink gestegen evenals het aanbod. Toch blijft hij adviesprijs 150€ beterkoop dan een gelijkaardig Fox model. In stijfheid en gewicht is hij de nieuwe referentie geworden en zullen de concurrenten een tandje moeten bijsteken. De laatste jaren hebben ze nog niet de reputatie opgebouwd die hun toehoort, maar daar gaat de nieuwe TS8 serie zonder twijfelen veel aan veranderen